18 Grudzień 2017    |    Laura, Bogusław, Gracjan

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

„Perły” 2017 dla produktów z województwa świętokrzyskiego

Kapituła krajowa XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała statuetki „Perły” 2017 dla dwóch produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego – chleba żytniego kieleckiego (Piekarnia R. Dobrowolski, Dobrowolska Halina Bożena, Kielce) i tortu czekoladowo-orzechowego z Rżuchowa (Pasterczyk Monika, Pracownia Tortów Artystycznych „Kraina Tortów”, Rżuchów, gmina Sadowie, powiat opatowski).


Oba produkty są laureatami nagród głównych konkursu wojewódzkiego NKD 2016 roku. Warto przypomnieć, że statuetki Perły przyznawane są od 2003 roku, a ich wręczanie odbywa się podczas Wielkiego Finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na Międzynarodowych Targach POLAGRA w Poznaniu, który w tym roku odbędzie się 24 września o godz. 13.00 w pawilonie 11 (tzw. Iglica). Towarzyszyć mu będzie tzw. Wielka Degustacja Perłowa nagrodzonych produktów. Gratulujemy naszym rzemieślnikom tych wyjątkowych produktów, życzymy wytrwałości i dalszych sukcesów na rynku żywności tradycyjnej, a konsumentów zachęcamy do ich skosztowania i sięgania po inne, również nagrodzone statuetkami Perły produkty, których w województwie świętokrzyskim jest już dwadzieścia cztery.

Teresa Wąsik

Chleb żytni kielecki
Piekarnia R. Dobrowolski, Dobrowolska Halina Bożena, Kielce



Tort czekoladowo-orzechowego z Rżuchowa
Pasterczyk Monika, Pracownia Tortów Artystycznych „Kraina Tortów”, Rżuchów


Finał wręczenia nagród „Perły” 2017 – województwo świętokrzyskie


Zdjęcia: Barbara Jedlikowska