18 Grudzień 2017    |    Laura, Bogusław, Gracjan

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Wsparcie dla producentów żywności naturalnej i tradycyjnej


Relacja ze szkolenia23 listopada 2017 roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się jednodniowe szkolenie dotyczące mechanizmów wsparcia dla producentów uczestniczących w systemach jakości żywności w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Organizatorem szkolenia była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przy współpracy z naszym Ośrodkiem.


Uczestnikami szkolenia byli producenci zainteresowani włączeniem się do systemów jakości żywności, przedstawiciele samorządów, izb rolniczych, lokalnych grup działania oraz pracownicy Ośrodków doradztwa rolniczego z dwóch województw: świętokrzyskiego oraz łódzkiego. Podczas wykładów uczestnicy zapoznali się z tematyką wsparcia w ramach PROW 2014-2020 produkcji żywności wysokiej jakości, europejskich i krajowych systemów jakości, poprawy organizacji łańcucha dostaw żywności (przetwarzanie i wprowadzanie do obrotu produktów wysokiej jakości), sprzedaży bezpośredniej oraz rolniczego handlu detalicznego przetworzonych i nieprzetworzonych produktów żywnościowych pochodzących z własnego gospodarstwa.

Tematyka szkolenia cieszyła się ogromnym zainteresowaniem, a uczestniczący w nim słuchacze zadawali liczne pytania dotyczące między innymi wymagań higienicznych oraz sanitarnych związanych z produkcją żywności w gospodarstwie. 

Monika Szmit

Galeria: