24 Luty 2018    |    Maciej, Bogusz, Modest

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Uczestnicy programu "Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością" z wizytą w Szwajcarii

Uczestnicy programu "Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością" z wizytą w SzwajcariiOd 19 do 26 września 2015 roku beneficjenci Programu „Góry Świętokrzyskie Naszą Przyszłością”, w tym uczestnicy projektu Świętokrzyska Kuźnia Smaków, którzy znajdują się na szlaku kulinarnym wzięli udział w wyjeździe studyjnym do Szwajcarii. Miał on charakter edukacyjny, a jego celem było zdobycie wiedzy z zakresu turystyki kulinarnej, komercjalizacji i promocji produktów regionalnych, produkcji i certyfikacji żywności „bio” na przykładzie regionów Valais, Friborg i Vaud w południowo-zachodniej części Szwajcarii. Organizatorem wyjazdu był Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu.


Pierwsza część wizyty odbyła się w kantonie Valais, którego stolicą jest urokliwe, trzydziestotysięczne miasteczko Sion. Program pobytu w kantonie Valais zakładał zapoznanie nas z ekologicznymi, certyfikowanymi produktami lokalnymi oraz bogactwem kulinarnym i kulturowym regionu. Odwiedziliśmy ekologiczne przedsiębiorstwo przetwórstwa owoców i warzyw „Bio Fruit” oraz spotkaliśmy się z przedstawicielem stowarzyszenia „Bio Valais”, zrzeszającym bio producentów owoców, warzyw, ziół oraz przetwórstwa mlecznego i mięsnego tego kantonu. Przedstawiono nam nowoczesne rozwiązania technologiczne bio przetwórstwa oraz procedury certyfikacji produktów lokalnych i regionalnych.

Kolejnym ciekawym elementem wizyty było zwiedzanie doświadczalnych upraw sadowniczych oraz krzewów i roślin aromatycznych w doświadczalnej stacji rolnictwa i produkcji rolno-spożywczej „Agroscope” w Conthey, gdzie prowadzone są badania oraz ekologiczna uprawa roślin zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Podczas wizyty zapoznaliśmy się również z funkcjonowaniem farm edukacyjnych, które poza edukacją dzieci i młodzieży prowadzą sprzedaż produktów i potraw regionalnych w formie bardzo popularnego na zachodzie Europy „Bruchu” (breakfast + lunch). Jedna z farm w miejscowości Chalais „la Farme aux saveurs dיּautrefois”, położona na wysokości 1300 metrów nad poziomem morza, prowadzona była przez inżyniera rolnictwa i jednocześnie członka stowarzyszenia zajmującego się promocją i sprzedażą bezpośrednią produktów lokalnych. Można tu było kupić sery, wędliny, pieczywo, jajka, napoje oraz zjeść posiłek składający się z lokalnych specjałów. Aby dotrzeć na farmę trzeba było pokonać drogę prawie 2 km na pieszo, ścieżką wiodącą wśród winnic, łąk, roślinności wysokogórskiej.

Ostatnim punktem pobytu w kantonie Valais była wizyta w rodzinnym zakładzie piekarniczo-cukierniczym, manufakturze czekolady „Boulangerie et Confiserie Morellion”, gdzie każdy uczestnik miał okazję zrobić tabliczkę czekolady, uformować pralinki i zapakować je w opakowania firmowe Morellon.

Druga część wizyty przebiegała malowniczymi trasami wiodącymi wzdłuż jeziora Genewskiego w kantonach Fribourg i Vaud, jednych z najpiękniejszych turystycznie miejsc Szwajcarii. Przeszliśmy między innymi szlakiem kulinarnym „Smakoszy” w Les Paccots, który oferuje lokalne potrawy oraz produkty od miejscowych rolników. Można tu również było poznać życie na farmie ekologicznej, wziąć udział w pracach w gospodarstwie, żywić się produktami ekologicznymi oferowanymi przez te gospodarstwa oraz korzystać z ich oferty noclegowej. Ciekawe jest tu to, że turysta z jednego gospodarstwa do drugiego może przemieszczać się samochodem lub iść pieszo wybraną przez siebie trasą.

Innym przepięknym miejscem w kantonie Voud był region Lavaux wpisany do rejestru światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO, obejmujący ponad 800 ha winnic położonych tarasowo. Ciekawym przykładem promocji regionu i producentów win było centrum winiarstwa w „Vinoramie du Lavaux”, w którym prowadzi się prezentację miejscowych win oraz ich degustację. Film, który obejrzeliśmy, przestawiający trud i pracę rolników, ich codzienne życie nierozerwalnie związane z zajęciami w winnicy, przenosi w cztery pory roku, które tę pracę wyznaczają. Jego prezentacja w sali audiowizualnej dostarcza widzowi niezwykłych wrażeń i przenosi w atmosferę winnic i wina, które wyznaczają życie miejscowej społeczności. Warto tu dodać, że film ten został nagrodzony wieloma międzynarodowymi nagrodami. Innymi ciekawymi miejscami była destylarnia ziół „Destilerie du Baskin” – rodzinna firma zajmująca się uprawą ziół oraz roślin aromatycznych i leczniczych, które na miejscu są destylowane, a uzyskane z nich olejki eteryczne, sprzedawane do różnych krajów świata. W destylarni (jak w każdym miejscu, gdzie wytwarza się produkt) był sklepik, w którym można była kupić olejki oraz kosmetyki naturalne. Program wizyty zakończyliśmy w regionalnym parku krajobrazowym „Parc Jura Vaudois” z widokiem na Mont Balnc oraz w „La Halle” – sklepie prowadzonym przez Stowarzyszenie „Prometerre” z certyfikowanymi produktami.

Program wizyty był bardzo ciekawy i bogaty merytorycznie. Zobaczyliśmy szeroki przekrój działalności skupionej wokół produktu tradycyjnego, ludzi pracujących na rzecz tego produktu, jego komercjalizacji oraz standaryzacji. Wróciliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i pomysły, które być może, choćby w niewielkiej części uda się przenieść „na nasze podwórko”.

Teresa Wąsik
Anna Michalska

Agroscope - uprawy krzewów i roślin aromatycznych w Conthey


Centrum winiarstwa


Destylarnia ziół



Eko przedsiębiorstowo Bio Fruit


Farmy edukacyjne



Park krajobrazowy



Sklep z lokalnymi produktami



Szlak kulinarny smakoszy



Wytwórnia czekolady