19 Luty 2018    |    Arnold, Konrad, Marceli

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

„Smaki gęsiny” zagościły w Chmielniku

„Smaki gęsiny” zagościły w Chmielniku11 listopada 2015 roku w Centrum Kultury w Chmielniku odbył się już po raz kolejny konkurs na potrawy przygotowane z gęsi organizowany w ramach projektu „Zasmakuj Krainę Kultur II”, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Tym razem zaprezentowano 24 potrawy. Były to przystawki, zupy, drugie dania, desery i oczywiście gęsina podana w całości.


Komisja konkursowa w składzie: Prezes Stowarzyszenia „Gęś Kielecka z Tradycjami Gabriela Król, burmistrz Miasta i Gminy Chmielnik Paweł Wójcik, członek Świętokrzyskiej Izby Rolniczej Ewa Szczygielska, kierowniczka PZD w Kielce Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Krystyna Banaś oraz przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego województwa świętokrzyskiego Tomasz Karyś oceniła wszystkie potrawy i wybrała te, które prezentowały się najlepiej i smakowały wyśmienicie.


Lista zwycięzców


I nagroda
Weronika Michalska i Ernest Stachurski (Niepubliczne Technikum Zawodowe w Chmielniku)
za potrawę „gęś pieczona z czosnkiem podawaną z kaszą i śliwkami”

II nagroda
Zespół Obrzędowy „Kowalanki” za potrawę „żołądki gęsie w kapuście z grzybami”

III nagroda
KGW „Niestachów” za potrawę „żołądki po naszemu”


Wyróżnienia:

  • KGW w Borzykowie za potrawę „mamina gęsina”
  • Beata Przeździecka za potrawę „krupnik z gęsiny z grzybkiem”
  • KGW „Kotlice” za potrawę „pyszny gulasz z gęsich żołądków z winem i leśnymi grzybami”
  • Mateusz Gładyszewski, Dawid Zawadzki za potrawę „gęś pieczona”
  • Małgorzata Adach za potrawę pierś z gęsi z dynią i sosem jarzębinowym”


Wyróżnianie specjalne:
Grand Prix marszałka województwa świętokrzyskiego oraz nagroda specjalna dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Różane Wzgórze” za potrawę „Generałowa pod pierzyną”.

Pozostali uczestnicy zostali także nagrodzeni, bowiem wszystkie potrawy zasługiwały na uwagę i zadowolić mogły nawet wybrednego smakosza.

Fundatorami nagród byli: Posłanka Marzena Okła-Drewnowicz, Stowarzyszenie „Gęś kielecka z Tradycjami”, Świętokrzyska Izba Rolniczej, burmistrz Miasta i Gminy, LGD „Białe Ługi”, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Ryszard Kuśmierz, Gabriela Król.

Organizatorem Konkursu było Stowarzyszenie LEJDIS przy współpracy Lokalnej Grupy Działania „Białe Ługi”, Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Urzędu Miasta i Gminy w Chmielniku, Stowarzyszenia „Gęś kielecka z tradycjami” z siedzibą w Chmielniku oraz Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.

Anna Michalska

Galeria: