24 Luty 2018    |    Maciej, Bogusz, Modest

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

O najnowszych osiągnięciach w rolnictwie ekologicznym i przetwórstwie surowców ekologicznych

O najnowszych osiągnięciach nauki w zakresie rolnictwa ekologicznego i przetwórstwa surowców ekologicznychW siedzibie CDR Brwinów oddział w Radomiu w dniach 8-9 marca 2016 r. odbyła się konferencja pt. „Wyniki badań naukowych umożliwiających wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań w gospodarstwie ekologicznym”. Prezentowano tu wyniki zadań badawczych zrealizowane przez jednostki naukowe w 2015 roku w zakresie rolnictwa ekologicznego oraz przetwórstwa surowców ekologicznych. Łącznie realizowano 24 tematy badawcze prowadzonych 10 instytutów i uczelni rolniczych.


Jak zgodnie podkreślali uczestnicy konferencji, w porównaniu do lat ubiegłych, prowadzone obecne badania wychodzą naprzeciw oczekiwaniom rolników w zakresie rozwiązywania bieżących problemów rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego. Na szczególne wyróżnienie (moim zadaniem) zasługują między innymi badania i wyniki w zakresie:

  • przetwórstwa (w tym wędzenia) mięsa oraz produktów mięsnych z ograniczeniem dodatków azotanów i azotynów z uwzględnieniem wydłużania trwałości przechowalniczej tych produktów (wyniki do wdrożenia do szerokiej praktyki),
  • opracowania optymalnej technologii produkcji wyrobów cukierniczych na bazie mąki ze starych gatunków pszenic z wykorzystaniem pozostałości z przetwórstwa owocowego realizowane przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
  • określenia dobrych praktyk w ekologicznych uprawach roślin rolniczych, warzywniczych, zielarskich i sadowniczych.

Bardzo ciekawe badania prowadzi IO w Skierniewicach w zakresie selekcji mikroorganizmów dla poprawy jakości i zdrowotności gleby w ekologicznych uprawach sadowniczych, które prezentowała dr hab. Lidia Sas-Paszt z IO w Skierniewicach.


Szczegółowe wynik badań publikowane są na stronach instytutów i uczelni rolniczych oraz na stronie internetowej MRiRW:

http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Rolnictwo-ekologiczne/Badania-w-rolnictwie-ekologicznym/Wykaz-tematow-badawczych-z-zakresu-rolnictwa-ekologicznego-realizowanych-w-latach-2004-2015/Wykaz-tematow-badawczych-i-streszczenie-wynikow-badan-z-zakresu-rolnictwa-ekologicznego-realizowanych-w-2015-roku


Warto się z nim zapoznać, do czego zachęcam doradców i rolników. Wiele wyników badań można już wykorzystać w praktyce. 


Marian Szałda

Galeria: