24 Luty 2018    |    Maciej, Bogusz, Modest

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Znamy tegoroczne Najlepsze Gospodarstwa Ekologiczne w województwie świętokrzyskim

Znamy tegoroczne Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w województwie świętokrzyskim4 września 2016 roku na XVI Świętokrzyskich Dożynkach Wojewódzkich w Końskich został rozstrzygnięty IX Ogólnopolski Konkurs na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w województwie świętokrzyskim. W konkursie wzięło udział 6 gospodarstw, które poddano szczegółowej ocenie. Brane były pod uwagę m.in. asortyment oraz wielkość produkcji, jej jakość, formy promocji, różnorodność produkcji, wykorzystanie starych, lokalnych odmian i ras, wpływ sposobu gospodarowania na środowisko, działalność edukacyjną.


I miejsce w kategorii "Ekologia-środowisko"
Gospodarstwo Ewy Barczyńskiej z miejscowości Ciemiętnik w powiecie włoszczowskim

Głównym kierunkiem produkcji w gospodarstwie jest hodowla danieli. Stado liczy ponad 50 szt. W uprawach polowych występują głównie zbożowe oraz paszowe: mieszanki wieloletnie traw z bobowatymi drobnonasiennymi. W gospodarstwie znajduje się nowoczesna przydomowa oczyszczalnia ścieków. Pani Ewa prowadzi agroturystykę – posiada 5 pokoi i salę dla ok. 50-60 osób oraz działalność ekologiczną. W gospodarstwie przyjmowane są grupy dzieci i młodzieży. Prowadzona jest współpraca z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową im. S. Pigona w Krośnie, z ŚODR w Modliszewicach, lokalną grupą działania oraz lokalną grupą rybacką. Dodatkowo gospodarstwo zajęło I miejsce w województwie w konkursie „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” w 2016 r.


I miejsce w kategorii "Ekologiczne gospodarstwo towarowe"
Gospodarstwo Agnieszki Kobryń-Pietrasiewicz i Jacka Pietrasiewicza z miejscowości Bogudzice Drugie w powiecie pińczowskim

W gospodarstwie hoduje się kozy w celu pozyskania mleka. Z mleka gospodarze wytwarzają we własnej serowarni przepyszne sery twarogowe, podpuszczkowe i pleśniowe. Zdobyli I nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo za ser Zakamieński kozi w 2014 r., I nagrodę w konkursie NKD za kozi twarożek z Ponidzia oraz otrzymali nominację do prestiżowej nagrody PERŁA 2015.


Wyróżnienie w konkursie
Gospodarstwo Piotra Stolickiego z miejscowości Łubnice w powiecie staszowskim

Piotr Stolicki prowadzi gospodarstwo w Łubnicy o produkcji mieszanej: uprawia sad śliwowy i jabłoniowy, zboża, grykę, rośliny wysokobiałkowe oraz wytwarza miód z własnej pasieki.


Laureaci pierwszych miejsc obu kategorii zostali zgłoszeni do etapu krajowego konkursu, a o wynikach dowiemy się w październiku na IX Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD. Laureaci otrzymali dyplomy oraz puchary ufundowane przez ŚODR Modliszewice oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego oddział w Kielcach i Jednostkę certyfikującą PNG sp. z o.o. z Cisowa.

Zdobywczyni I miejsca w kategorii "Ekologia-środowisko" Ewa Barczyńska
wraz z wręczającym nagrody Marszałkiem Województwa Świętokrzyskiego Adamem Jarubasem
 


Zdobywcy I miejsca w kategorii "Ekologiczne gospodarstwo towarowe" Agnieszka Kobryń-Pietrasiewicz i Jacek Pietrasiewicz 
wraz z Marszałkiem Województwa Świętokrzyskiego Adamem Jarubasem i tegorocznymi starostami dożynek wojewódzkich 
 


Wyróżniony w konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne Piotr Stolicki
wraz z wręczającymi nagrody

Małgorzata Kucharska
Sekcja Ekologii i Ochrony Środowiska