24 Luty 2018    |    Maciej, Bogusz, Modest

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Znamy najlepsze produkty tradycyjne województwa świętokrzyskiego

Znamy najlepsze produkty tradycyjne województwa świętokrzyskiegoW niedzielę, 18 czerwca odbył się finał regionalny XVII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2017. Spośród 56 produktów zakwalifikowanych do finału regionalnego, a przygotowanych przez lokalnych przetwórców, rzemieślników, koła gospodyń wiejskich, rolników, w tym prowadzących gospodarstwa agroturystyczne Komisja konkursowa wybrała 21 najlepszych, najbardziej oryginalnych i wpisujących się w naszą tradycję. Tegoroczną edycję zdominowały wędliny, sery kozie, oleje, wypieki, wina i nalewki oraz jedne z najbardziej szlachetnych i najcenniejszych pod względem smakowym – miody majowe, które w swojej kategorii zebrały najwięcej nagród.


Konkurs poza doznaniami smakowymi dla miłośników żywności tradycyjnej ma szczególne znaczenie wizerunkowe dla jej producentów, o czym przekonali się laureaci poprzednich edycji konkursu. To dzięki promocji, jaką jest konkurs, stają się one bardziej rozpoznawalne, mogą być też doskonałą atrakcją turystyczną i wizytówką naszego regionu, a poprzez zwiększenie ich sprzedaży przynieść wymierne korzyści gospodarcze i rozwojowe. Warto podkreślić, że laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów: Bank Gospodarki Żywnościowej BNP Paribas S.A., Agencję Rynku Rolnego, Jednostkę Certyfikującą PNG Sp. z o.o. Cisów oraz Świętokrzyską Izbę Rolniczą, pozostali uczestnicy konkursu również nie wyjechali z Kielc bez upominków. Nagrody pocieszenia ufundował dla nich Marszałek Województwa Świętokrzyskiego, a ŚODR Modliszewice okolicznościowe dyplomy.

Ośmioosobowa Komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej – koordynatora krajowego konkursu, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przyznała 12 nagród głównych i 9 wyróżnień oraz nominowała 3 produkty do nagrody krajowej „Perła 2017”.

Ocena produktów



Wyniki XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2017


Nagrody główne:

  1. Kiełbasa wiejska od Bonarka – Wiesław Bonarek, „Zakład Przetwórstwa Mięsnego”, Wiązownica Duża, powiat staszowski 
  2. Pierzchnickie smarowidło z gęsi – Elżbieta Osman, Gospodarstwo Gościnne „Daleko od Szosy”, powiat kielecki
  3. Ser Edward – Beata Cichopek, „Serownia Zagrodowa Podłazy”, powiat kielecki
  4. Kozi kefir zakamieński – Agnieszka i Jacek Pietrasiewiczowie, „Farma Jaga – Zakamieńskie Sery Kozie”, Bogucice Drugie, powiat 
  5. pińczowski 
  6. Miód rzepakowy-nektarowy – Jarosław Nawrot, Pasieka „Pod Świerkami”, Obręczna, powiat opatowski
  7. Dżem z czarnego bzu - Piechota Agata i Dawid, „Sad Danków”, Danków Duży, powiat włoszczowski
  8. Sandomierskie jabłko suszone w plastrach – Inkubator Przetwórczy, Dwikozy, powiat sandomierski
  9. Przecier pomidorowy z Żabca – Teresa Banach, „Stowarzyszenie Żabieckie Powiślanki”, Żabiec, powiat buski
  10. Olej Rydzowy z Mikułowic – Mariusz Roszkowski „Olejarnia Zagłoby”, Mikułowice, powiat buski
  11. Stary piernik Mikołajowej z Mirca – Sławomir Surdy, Gospodarstwo Pasieczne „MIRSA”, Mirzec, powiat starachowicki 
  12. Chałka zdobna – Halina Dobrowolska „Piekarnia R. Dobrowolski”, Kielce 
  13. Wino białe półsłodkie Girassol – Tomasz Woźniak „Winnica Avra”, Wola Żyzna, powiat staszowski

Wręczanie nagród laureatom


Zwycięskie produkty


Wyróżnienia:

  1. Kiełbasa bęczkowska – Tadeusz Matuszewski „MAT-MAS”, Bęczków, powiat kielecki
  2. Kaszanka wiejska z Okoła – Jerzy Walczyk, Okół, powiat ostrowiecki
  3. Ser pokrzywowy – Justyna Majcher, Stara Olszówka, powiat jędrzejowski
  4. Miód majowy wielokwiatowy – Leszek Kubicki, Mucharzew, powiat staszowski
  5. Miód wielokwiatowy łąkowy – Marta Bęben, Gospodarstwo Rolne „Miody Napękowskie”, Napęków, powiat kielecki 
  6. Dżem z czereśni dębówki – Anna Sidor, Leszczków, powiat opatowski
  7. Sok z wiśni nadwiślanki – Teresa Chuchała, Duranów, powiat opatowski
  8. Nalewka z czeremchy – Halina Marzec, Duranów, powiat opatowski 
  9. Kawa z żołędzi – Ewa i Włodzimierz Zaczek-Kucharscy, Gospodarstwo agroturystyczne „Lipówka”, Brudzów Lipie, powiat kielecki

Produkty wyróżnione


Nominacje do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2017”:

  1. Tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa – Monika Pasterczyk, „Pracownia Tortów Artystycznych Kraina Tortów”, Rżuchów, powiat opatowski
  2. Chleb żytni kielecki – Halina Dobrowolska, „Piekarnia R. Dobrowolski”, Kielce
  3. Chrzan świętokrzyski z Jacentowa – Roman Bojek, „PPHU Bojek Roman i Czesława”, Jacentów, powiat opatowski

Jak co roku, konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym ponad 20 wystawców funkcjonujących pod marką Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie oferowało swoje produkty tradycyjne i lokalne. Można było kupić między innymi soki z Bielin od państwa Kotów, przetwory z przetwórni w Zochcinie Fundacji Domy Wspólnoty Chleb Życia, w tym niespotykany ser jabłeczny, konfitury z jarzębiny na miodzie czy z zielonych orzechów, miody z Pasieki Wędrownej Zygmunta Mateusza oraz z Pasieki Rodzinnej „Miody Napękowskie”, wędliny od Bogusława Piotrowskiego z Łosienia i Tadeusza Matuszewskiego z Bęczkowa, sery dojrzewające z Serowni Podłazy oraz wiele bardzo dobrej jakości produktów.

Fundatorzy nagród: 

  1. Marszałek Województwa Świętokrzyskiego 
  2. Bank Gospodarki Żywnościowej BNP Paribas S.A
  3. Agencja Rynku Rolnego
  4. Jednostka Certyfikująca PNG Sp. z o.o. Cisów
  5. Świętokrzyska Izba Rolnicza

Teresa Wąsik

Podczas konkursu NKD 2017


Jarmark towarzyszący konkursowi NKD 2017

 

Zdjęcia: Elżbieta Musiał, Anna Michalska