18 Luty 2018    |    Konstancja, Maksym, Bernadeta

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Dzień otwarty w tunelach z produkcją warzyw w Gałkowicach koło Sandomierza

Dzień otwarty w tunelach z produkcją warzyw  Gałkowice k. Sandomierza W niedzielę 15 września 2013 roku w Gałkowicach w gminie Dwikozy, odbyło się szkolenie pn. „Dzień otwarty pomidorów i ogórków tunelowych”, którego organizatorami były firmy: Enza Zaden, Bayer CropScience, ProCam Polska oraz ŚODR O/Sandomierz „Centrum Ogrodnicze”. Spotkanie miało miejsce w gospodarstwie państwa Małgorzaty i Mirosława Łukawskich, którzy od lat zajmują się tradycyjną uprawą pomidorów i ogórków pod osłonami.

Obecnie pańtwo Łukawscy prowadzą uprawy w 15 tunelach foliowych. Oprócz nowości odmianowych firmy Enza Zaden, uprawiają sprawdzone we własnym gospodarstwie pomidory i ogórki innych firm. Pani Małgorzata jest zdania, że poleganie na samych nowościach to zbyt duże ryzyko w produkcji, trzeba bazować na czymś już sprawdzonym, co zapewni dochód w gospodarstwie.

Spotkanie rozpoczął Bernard Zioło, który w swoim wystąpieniu omówił uprawiane przez Państwa Łukawskich odmiany pomidorów i ogórków firmy Enza Zaden. Dimerosa F1 to odmiana pomidorów o mocnym systemie korzeniowym, owocach malinowego koloru, z połyskiem, o średniej masie 200-220 g, lekko spłaszczonych, z delikatnym karbowaniem, czerwonych w środku i smacznych, co potwierdzili uczestnicy szkolenia. Zaletą tej odmiany jest dobra trwałość pozbiorcza. Można ją uprawiać w cyklu zarówno wiosennym, jak i jesiennym. Kolejną odmianą pomidorów, zaprezentowaną w tunelach była Elpida F1 o owocach kulistych i wyrównanych gronach. Przeciętny ciężar owocu wynosi 230-250g, a szypułka długo utrzymuje naturalny kolor po zerwaniu owocu. Ta odmiana polecana jest do uprawy na wiosnę, a także w cyklu jesiennym. W ostatnich latach konsumenci poszukują nowości, o czym świadczy duży popyt na odmiany o wydłużonych owocach (śliwkokształtne). W tym segmencie Enza Zaden oferuje producentom odmianę Corleone F1, której owoce wybarwiają się na ciemnoczerwony kolor, są twarde, smaczne i bez zielonej piętki.

W tunelach z ogórkami dominował Gunnar F1. Owoce tej odmiany są drobnobrodawkowe, ciemnozielone, bez przebarwień na końcach. W cyklu wiosennym dorastają do 16 cm długości i osiągają wagę 160 g. W uprawie jesiennej są nieco krótsze – dorastają do 12-13cm. Odmiana ta przeznaczona jest głównie na świeży rynek, dobrze się sprawdza w handlu, co potwierdzili Państwo Łukawscy, którzy wypróbowali Gunnara wiosną. Ronaldo F1 to odmiana o podobnym kształcie, barwie owoców i o równie znakomitych walorach smakowych.

Omawiając problemy w ochronie warzyw tunelowych Krzysztof Kantor z firmy Bayer CropScience proponował do stosowania w ochronie ogórków pod osłonami przeciw mączniakowi rzekomemu Infinito 687,5 SC w stężeniu 0,3%. Oprócz zalet związanych ze skutecznością preparatu ważne jest krótki 3-dniowy okres karencji. Do walki z zarazą ziemniaczaną można stosować Mildex 711,9 WG. Jest to środek grzybobójczy o działaniu układowym i wgłębnym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego. Preparat ze względu na to, że w swym składzie zawiera dwie substancje czynne, ogranicza ryzyko powstawania odporności patogenów. Ponadto nie wywołuje objawów fitotoksyczności na uprawianych roślinach. Do zwalczania mszyc warto używać Movento 100 SC, który działa systemicznie. Wykazuje bardzo dużą skuteczność w zwalczaniu tych szkodników, ale pod warunkiem zastosowania w młodych stadiach rozwojowych.

Aby uzyskać wysoki i doskonałej jakości plon konieczne jest właściwe nawożenie uprawianej rośliny. W gospodarstwie Państwa Łukawskich stosowane były nawozy do fertygacji z serii ProFerti Plus. Działanie tych produktów omówił Krzysztof Gasparski z firmy ProCam. Są to nawozy sypkie, w pełni rozpuszczalne w wodzie, zawierające makro i mikroelementy. Mogą być wykorzystywane do nawożenia roślin uprawianych w podłożach inertnych, organicznych i bezpośrednio w gruncie. W zależności od potrzeb, wynikających z fazy rozwojowej roślin i zasobności podłoża należy stosować nawóz z dominującym fosforem, potasem lub o zrównoważonym składzie. W handlu występują 3 wersje nawozów:
► ProFerti Plus 17-17-17 + mikro: zawiera 17%N+17%P2O5+17%K2O
► ProFerti Plus 4-40-13 + mikro: zawiera 4%N+40%P2O5+13%K2O – z przewagą fosforu
► ProFerti Plus 9-10-36 + mikro: 9%N+10%P2O5+36%K2O – z przewagą potasu

 

Do pierwszego nawożenia, po 14 dniach od pikowania roślin do doniczek, polecany jest nawóz z dominującym fosforem w stężeniu 0,1%, stosowany przemiennie z saletrą wapniową 0,07%. W przypadku pomidorów uprawianych w gruncie może być stosowany do zakwitnięcia 3-4 grona. Gdy zaczyna kwitnąć 7 grono poleca się nawóz zrównoważony 17-17-17, a w okresie przed zbiorami  i w czasie zrywania pomidorów należy stosować nawóz z wysoką zawartością potasu, czyli np. ProFerti Plus 9-10-36.

Po wysłuchaniu wykładów, które odbyły się w otoczeniu pięknie rosnących i plonujących pomidorów i ogórków, uczestnicy spotkania oglądali uprawy i zadawali mnóstwo szczegółowych pytań wykładowcom i gospodarzom.

 

Galeria: