21 Luty 2018    |    Eleonora, Feliks, Kiejstus

menu górne

  • ASF

    UWAGA! AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ

  • SIR

    Sieć na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich

  • Hotele SODR

    Nasze hotele w Modliszewicach i Sandomierzu zapraszają

  • Zapraszamy do SODR

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach zaprasza 

Świętokrzyskie produkty regionalne

 

"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach od 2000 roku zajmuje się wyszukiwaniem i identyfikacją produktów żywnościowych, charakterystycznych dla Regionu. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi „Nasze kulinarne dziedzictwo” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, ŚODR w latach 2000/2017 zidentyfikował około 650 takich produktów, spośród których 274 zostało uznanych przez jury komisji konkursowych NKD za szczególnie charakterystyczne dla naszego województwa.

Ten wieloletni okres pracy na rzecz produktu tradycyjnego pozwolił stworzyć cząstkowy obraz zasobów kulinarnego dziedzictwa regionu świętokrzyskiego.

Nasze działania na rzecz produktu tradycyjnego mają na celu przygotowanie podwalin do budowy rynku dla tego typu żywności. Choć to długa i mozolna droga, widać jednak już jej pozytywne efekty, np. inicjatywy lokalnych grup działania, dla których produkt tradycyjny jest jedną z osi do rozwoju turystyki na swoim obszarze. Wejście Polski do Unii Europejskiej stworzyło dla produktów tego rodzaju nową szansę. Mogą one ubiegać się o rejestrację i ochronę na warunkach takich jak w krajach UE.

Powstała również tzw. „Lista Produktów Tradycyjnych” przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która stwarza możliwość potwierdzenia tradycyjnego charakteru produktu i uzyskania przez niego statusu produktu tradycyjnego. Z naszego regionu na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW mamy 97 produkty.

 

 

Zestawienie liczbowe produktów – laureatów konkursu "NKD" w latach 2000/2017

Powiat Liczba produktów
 konecki  15
 włoszczowski  12
 jędrzejowski  16
 kielecki  72
 buski  23
 kazimierski  6
 skarżyski  24
 starachowicki  15
 ostrowiecki 12
 pińczowski  13
 staszowski  18
 sandomierski  28
 opatowski  19
SUMA  274



Produkty nagrodzone przez Kapitułę Krajową konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” nagrodą „Perły”:

  1. "Perły" 2003 – Chleb bodzentyński
  2. "Perły" 2004 – Fasola korczyńska
  3. "Perły" 2005 – Suszona śliwka szydłowska
  4. "Perły" 2006 – Śliwka Damacha
  5. "Perły" 2007 – Ser jabłeczny
  6. "Perły" 2008 – Kasza jaglana gierczycka
  7. "Perły" 2008 – Salceson ozorkowy wiejski
  8. "Perły" 2009 – Polędwiczki świąteczne Prokopa
  9. "Perły" 2010 – Opatowska krówka mleczna
  10. "Perły" 2011 – Morela sandomierska-zaleszczycka
  11. "Perły" 2012 – Masło chmielnickie
                         – Kazimierski miód akacjowy
  12. "Perły" 2013 – twaróg z Pierzchnicy
                         – szynka dyszka
                         – miód nektarowo-spadziowy napękowski
  13. "Perły" 2014 – Silvio wino gronowe półsłodkie białe
                         – Chleb żytni tradycyjny 
                         – Masło jędrzejowskie
  14. "Perły" 2015 – Ser kozi zakamieński
                         – Powidła ze śliwki węgierki 
                         – Kasza gryczana palona
  15. "Perły" 2016 – Dziabana Bułka z Wąchocka
  16. "Perły" 2017 – Tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa
                         – Chleb kielecki pszenno-żytni