Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Magnez sprzyja dobrym plonom

Magnez sprzyja dobrym plonom

2024-03-27

Na podstawie wyników badań glebowych Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych w wielu rejonach kraju stwierdzono niską zawartość magnezu. Brak magnezu utrudnia transport węglowodanów w roślinie oraz tworzenie substancji zapasowych. Niedobór magnezu powoduje mniejsze pobieranie fosforu i potasu oraz zmniejszenie tempa przemian związków azotu, co może prowadzić do nagromadzenia azotanów.

Magnez jest pierwiastkiem deficytowym w większości gleb lekkich. Stosunkowo rzadko występują niedobory na glebach ciężkich. Jest to składnik bardzo „ruchliwy”, podlegający łatwo wymywaniu w głębsze warstwy profilu glebowego. Dodatkowo kwaśny odczyn gleb sprzyja niskiej dostępności magnezu dla roślin. Optymalne pH dla dobrego pobierania magnezu wynosi od 6 do 7. Objawy niedoboru magnezu objawiają się chlorozą (żółknięciem liści). Małe niedobory mogą powodować tzw. marmurkowatość chlorofilu. Atom magnezu jest centralnym atomem chlorofilu i warunkuje jego tworzenie oraz prawidłowy przebieg reakcji fotosyntezy.

Magnez w roślinie odpowiada za szereg funkcji biochemicznych:

  • sprawne funkcjonowanie i rozwój systemu korzeniowego,
  • gospodarkę azotem,
  • wzrost rośliny,
  • tworzenie brodawek symbiotycznych u roślin bobowatych,
  • tolerancję na niekorzystne warunki wzrostu, np. susze,
  • tolerancję na niskie temperatury.

Wpływ magnezu na plonowanie roślin

Magnez wpływa korzystnie na plonowanie i cechy jakościowe roślin. Oto jak magnez kształtuje cechy różnych upraw:

  1. Zboża:
    • plon ziarniaków,
    • masa ziarniaków,
    • zawartość białek,
    • skład aminokwasów.
  2. Bobowate grubonasienne:
    • wiązanie azotu przez symbiotyczne bakterie brodawkowe,
    • zawartość białka.
  3. Oleiste:
    • produkcja i skład oleju.
  4. Ziemniaki:
    • zawartość skrobi i witaminy C.
  5. Burak cukrowy:
    • plon korzeni,
    • zawartość cukru i melasy (plon cukru).
  6. Warzywa:
    • zawartość magnezu,
    • zmniejszenie zawartości azotanów.
  7. Owoce:
    • zawartość magnezu,
    • witamina A.

Rośliny dobrze zaopatrzone w magnez mają dłuższy okres wegetacji i lepiej plonują.

Wymagania roślin do zawartości magnezu

Rośliny mają różne wymagania odnośnie magnezu:

  • Duże wymagania mają: buraki cukrowe, kukurydza, lucerna, koniczyna. Wymagana ilość: 70-80 kg MgO/ha
  • Średnie wymagania mają ziemniaki, rzepak, rośliny bobowate, trawy. Wymagana ilość: 40-50 kg MgO/ha
  • Małe wymagania mają zboża. Wymagana ilość: 30-40 kg MgO/ha

Dawkowanie magnezu ustala się na podstawie określenia zawartości magnezu w glebie, wykonanych przez Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze. Najłatwiej jest połączyć stosowanie magnezu z wapnowaniem wapnem węglanowo-magnezowym (średnio 35?O + 12% MgO). Wapnowanie można wykonać w okresie pożniwnym lub wczesną wiosną. Istnieją również inne nawozy magnezowe, takie jak siarczan magnezu do stosowania poprzez posypywanie oraz kainit, który jest składnikiem wielu nawozów ogrodniczych.

Granulacja nawozów wapniowo-magnezowych znacznie ułatwia zabieg wapnowania i nawożenia magnezem. W przypadku małych niedoborów magnezu można go uzupełnić poprzez wykonanie oprysku siarczanem magnezu oraz stosowanie wieloskładnikowych nawozów dolistnych, odpowiednich dla gatunku uprawianej rośliny.

Dobrym źródłem magnezu są również nawozy naturalne, takie jak obornik i gnojowica. Ze względu na małą zasobność gleb w magnez, duże straty wynikające z wymywania i wynoszenia z plonem roślin, proces dostarczania glebie magnezu powinien być wykonywany systematycznie. Magnezu nie może brakować.

Krzysztof Domagała

Źródło: www.nawozy.pl

udostępnij
do góry