Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na jakość kupowanych produktów i preferują przy tym tradycyjny sposób ich przygotowania. W ostatnich latach pojawiły się inkubatory przetwórcze, które cieszą się dużym zainteresowaniem. Jeden z nich powstał w powiecie sandomierskim w Dwikozach. Działalność inkubatorów przetwórczych ma na cel rozwój rynku produktów lokalnych oraz dobrej, zdrowej i tradycyjnej żywności, a ponadto stwarzają one nowe możliwości dla rolników, którzy dopiero startują z działalnością przetwórczą.
Inkubator w Dwikozach jest to miejsce, gdzie w odpowiednich warunkach sanitarnych można przetwarzać surowce rolne. Użytkownicy mają możliwość korzystania z infrastruktury inkubatora pokrywając wyłącznie opłaty wynikające z kosztów eksploatacji obiektu. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób chcących rozpocząć działalność przetwórczą. Jeśli nie dysponują środkami na zakup drogich urządzeń mogą skorzystać z urządzeń już zakupionych do inkubatora przedsiębiorczości. Jest to bardzo dobre rozwiązanie dla rolników zajmujących się działalnością agroturystyczną, aby promować i sprzedawać produkty lokalne przetworzone w inkubatorze oraz tych, którzy planują przetwórstwo na niewielką skalę, jako dodatkowe źródło dochodu dla gospodarstwa. Inkubator daje też możliwość „bezpiecznego eksperymentowania” w tworzeniu nowych produktów oraz testowania ich szans rynkowych. Współpraca z inkubatorem może być też pierwszym krokiem do budowy własnego zakładu przetwórczego.
Aktualnie inkubator w Dwikozach jest wyposażony w:
Inkubator cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród okolicznych gospodarstw rolnych i gospodarstw agroturystycznych. Zasługą tej popularności, oprócz dostępu do profesjonalnego sprzętu bez konieczności ponoszenia na starcie wielkich wydatków inwestycyjnych, jest pomoc wykwalifikowanej kadry, z pomocą której każdy zainteresowany uczestniczy w procesie przetwarzania własnych owoców i warzyw.
Podsumowując… miła i kompetentna obsługa zachęca do korzystania z tego atrakcyjnego miejsca w celu przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi.
Alina Lisowska
Izabela Niedobit
Kontakt:
Inkubator Przetwórczy w Dwikozach
tel. 507 036 407