Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Strona główna/Informacje i porady/Rozwój obszarów wiejskich

Rozwój obszarów wiejskich

Aktualne informacje z działu

Znaleziono wiadomości: 282.

  • Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulina 2024-03-11

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”

    Zapraszamy do udziału w 23. edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” 2024 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy.

    Zapraszamy do udziału w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”
  • W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga 2024-04-22

    W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego za nami

    20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Korzecku odbyła się druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego z Gwiaździstym Rajdem Pieszym. Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego.

    W Korzecku zainaugurowano sezon turystyczny. Druga edycja Świętokrzyskiego Pikniku Turystycznego za nami
  • Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do kon 2024-04-19

    Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do konkursu

    Trwa nabór zgłoszeń do 11. edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. Zapraszamy koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, a wyjątkowe potrawy przygotowują z pasją i sercem.

    Startuje Bitwa Regionów 2024 - zgłoś KGW do konkursu
  • Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej 2024-04-16

    Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia

    10 kwietnia 2024 roku w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach odbyło się szkolenie pn. „Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych” zrealizowane w ramach operacji „Wielokierunkowa dywersyfikacja działalności okołorolniczej jako innowacyjna alternatywa dla rozwoju małych gospodarstw rolnych"

    Za nami szkolenie "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych" - relacja z wydarzenia
  • Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu tu 2024-04-08

    Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego

    20 kwietnia 2024 r. w Europejskim Centrum Edukacji Geologicznej w Chęcinach odbędzie się piknik turystyczny pełen różnorodnych atrakcji, które zapewnią wspaniałą rozrywkę oraz miło spędzony czas na świeżym powietrzu.

    Zapraszamy do udziału w 21. Inauguracji sezonu turystycznego województwa świętokrzyskiego
  • Co przygotujemy na wielkanocny stół? 2024-03-27

    Co przygotujemy na wielkanocny stół?

    Święta Wielkanocne obfitują w tradycje i zwyczaje ludowe. Część z nich jest wciąż kultywowana. Tradycyjnie w czasie tych świąt malujemy pisanki, święcimy pokarmy i polewamy wodą w lany poniedziałek. Wielkanoc ma również bogate tradycje kulinarne — potrawy, które są charakterystyczne dla tego okresu w roku. Święta Wielkiej Nocy następują po okresie Wielkiego Postu, dlatego też świąteczne dania są obfite.

    Co przygotujemy na wielkanocny stół?
  • „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystycz 2024-03-21

    „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” — rusza kolejna edycja konkursu!

    Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza rolników do udziału w 21. edycji konkursu na najlepsze gospodarstwo agroturystyczne w województwie świętokrzyskim.

    „Piękne i bezpieczne gospodarstwo agroturystyczne” — rusza kolejna edycja konkursu!
  • PRODUKT POLSKI #kupujświadomie 2024-03-20

    PRODUKT POLSKI #kupujświadomie

    Oznaczenie PRODUKT POLSKI jest dla konsumenta informacją, że produkt został wytworzony w Polsce, na bazie krajowych surowców. Czy wiesz, jak rozpoznać, że dany produkt spożywczy pochodzi z Polski? Wystarczy, że na etykiecie lub opakowaniu odnajdziesz znak PRODUKT POLSKI, nawiązujący kolorystyką do polskiej flagi.

    PRODUKT POLSKI #kupujświadomie
  • Zapraszamy do udziału w szkoleniu "Kreowanie tury 2024-03-20

    Zapraszamy do udziału w szkoleniu "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych"

    Zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu, które odbędzie się 10 kwietnia w siedzibie Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Nabór trwa do 3 kwietnia 2024 r.

    Zapraszamy do udziału w szkoleniu "Kreowanie turystyki kulinarnej bazującej na ofercie produktów lokalnych i regionalnych"
  • Przegląd Obrzędów, Zwyczajów i Obyczajów Ludo 2024-02-20

    Przegląd Obrzędów, Zwyczajów i Obyczajów Ludowych w Piekoszowie

    4 lutego 2024 roku w bibliotece Centrum Kultury w Piekoszowie odbył się, kolejny rok z rzędu, przegląd Obrzędów, Zwyczajów i Obyczajów Ludowych. W wydarzeniu wzięło udział 9 zespołów z województwa świętokrzyskiego.

    Przegląd Obrzędów, Zwyczajów i Obyczajów Ludowych w Piekoszowie
do góry